Say Thanks To Admin Just By Clicking Any Advertisement

05 July 2011

HISTORY : Tacoma Narrows Bridge (1940)



Ini adalah Tacoma Narrows Bridge. Tapi aku bukan nak cerita bridge ni. Aku nak cerita yg tahun 1940 punya. Maybe ramai yg dah tau.




Ni barulah Tacoma Narrows Bridge yg siap dibina pada July 1940. Ia mula dibina pada September 1938, mengambil masa selama 19 bulan untuk disiapkan dan menelan duit sebanyak USD 6.4 Million. Namun jambatan ini hanya mampu bertahan selama 4 bulan sahaja. Pada bulan November 1940, jambatan ini roboh disebabkan angin yg berkelajuan 64 km/j sahaja.

Fenomena ini dinamakan Aeroelastic Flutter atau Resonance yg mana frequency angin yg bertiup sepoi2 tu equal dengan natural frequency utk bridge tu. Maka berlaku lah vibration yg akhirnya menyebabkan Tacoma Narrows Bridge itu collapse dengan sendirinya.


 Bawah ni video kejadian.

 

Source: 1, 2, 3






2 comments: