Say Thanks To Admin Just By Clicking Any Advertisement

02 July 2011

Volkswagen 1.4 TSI Engine




Entry kali ni aku nak cerita pasal seketul engine kereta. Nama saintifik bagi engine ni adalah 4 in-line 1.4 16v 125kW TSI. Ape benda maksud nama saintifik dia tu?? Ini maksudnya:

4 in-line - 4 ruang silinder or piston yang digunakan; disusun secara sebaris menegak
1.4 - 1400 cubic centimeter of combustion chamber (ruang pembakaran)
16v - 16 ketul valve yang di gunakan; bermakna setiap silinder ada 4 valve
125kW - Output power yg di'generate' oleh engine ini
TSI - Twincharger Stratified Injection. <--- ni best bro..!!

Ape yg best sangat engine ni???


Ok. Bawah ni adalah bukti bahawa engine ni sangat best bro..
  • Was winner of the "Best New Engine" category in the 2006 annual competition for International Engine of the Year.
  • Was winner of the "1.0-litre 1.4-litre" category for six consecutive years in the 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 and 2011 annual competition for International Engine of the Year.
  • Was winner of the "Green Engine of the Year" category in the 2009 annual competition for International Engine of the Year.
  • Was outright overall winner of the 2009 and 2010 International Engine of the Year annual competition.
Engine ni pertama kali diguna pakai untuk kereta VW Golf GT TSI.



Amacam? Cun tak kete ni? Mmg antara kete idaman aku ni. Kete ni dikeluarkan pada penghujung tahun 2005.

Engine 1.4 TSI ni menggunakan sistem Twincharger dimana Exhaust Turbocharger dan mechanically driven Supercharger/Compressor digabungkan pada satu engine. Kenapa engine kecik berkapasiti 1.4 Liter ni lagi best dari engine berkapasiti 2.0 Liter? Sebabnya adalah VW berjaya menghasilkan engine compact berkapasiti kecil dan mempunyai kuasa seperti engine berkapasiti besar. Dianggarkan engine 1.4 TSI ini mempunyai torque yg sama dengan engine Naturally Aspirated (NA) berkapasiti 2.3 Liter. Bayangkan betapa banyak duit yg boleh dijimat nak bayar duit road tax. Hahaha. Engine ini juga mentekedarah minyak 20% lebih rendah daripada daripada engine 2.3 Liter NA. Jimat kan.

Dibawah ini adalah gambar Exhaust Turbocharger.


Dan dibawah ini pula gambar Supercharger.


Kedua2 benda alah ni di gabungkan dalam satu ketul engine seperti dibawah.


Bawah ni plak video penerangan pasal engine VW 1.4 TSI ni.


Source: 1, 2






No comments:

Post a Comment